Ocenenia Roma Spirit 2014 získalo sedem osobností a kolektívov

01.12.2014 Bratislava

Bratislava 30. novembra (TASR) – Bratislavské Divadlo Nová scéna bolo dnes večer miestom slávnostného večera a odovzdávania ocenení Roma Spirit, ktoré jednotlivci či kolektívy získavajú za prínosy v prospech rómskeho etnika. Už šiesty ročník tohto projektu zorganizovala Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC).

V kategórii Mimovládne organizácie získalo ocenenie Občianske združenie Deti humanity z Bratislavy za rozvoj tvorivých schopností detí a mládeže zo znevýhodneného prostredia, vrátane detí s príslušnosťou k rómskej menšine, prostredníctvom cyklu kreatívnych súťaží Môj svet. V kategórii Spoločnosť – firma – zamestnávateľ ocenenie získal podnikateľ Ľubomír Kurej, šéf firmy Lukustav zo Slovenskej Volovej, za podnikateľské aktivity v prospech obce Slovenská Volová a jej obyvateľov.



Obec Čičava v okrese Vranov nad Topľou získala cenu v kategórii Obec a mesto za efektívne využitie dostupných nástrojov, projektov a inovatívnych úprav politiky štátu zameraných na začleňovanie Rómov a za aktivity podporujúce rómsku identitu. V oblasti Osobnosť si ocenenie prevzala Zuzana Nebusová, starostka obce Spišské Tomášovce, za dlhodobé a kontinuálne zlepšovanie životnej úrovne rómskych rodín, za intenzívnu prospešnú prácu s rómskou komunitou a celkový rozvoj obce.

00:00 | 01:44


V kategórii Médiá si ocenenie odnáša Rudolf Sivý, redaktor denník SME, za objektívne reportáže zo života Rómov. V šiestej kategórii Čin roka si cenu prevzal Jozef Gurguľ, asistent osvety zdravia z obce Iňačovce v okrese Michalovce, za samostatnú a odvážnu pomoc pri pôrode v náročných podmienkach.

Novinár Rudolf Sivý (vpravo) si prebral cenu od predsedu odbornej poroty Michaela Kocába (uprostred) v kategórii médiá počas 6. ročníka slávnostného udeľovania ocenení Roma Spirit 2014, v Bratislave 30. novembra 2014.


Odborná porota udelila aj jedno špeciálne ocenenie. In memoriam patrí rómskemu spisovateľovi a signatárovi Charty 77 Ľudovítovi Didimu. Za ocenenie poďakovali jeho manželka a dvaja synovia. Rodák z Púchova mal ťažké detstvo, aj preto mal v dospelosti špeciálny vzťah k rómskej komunite. Spolu s manželkou prekonali aj príkoria, ktorým sa im dostalo od predchádzajúceho zriadenia, najmä po podpise Charty 77. Po nežnej revolúcii sa vrátil k učiteľskej profesii a začal písať prózy z rómskeho prostredia. Zomrel v septembri 2013.

"Myšlienka Roma Spirit vznikla v rómskej osade. Keď som v teréne a vidím mnohé príbehy, mnohé osudy a obyčajnú ľudskú pomoc, ktorá je, ak ľudská bytosť pomôže ľudskej bytosti, bez peňazí, bez toho, aby ju niekto o to požiadal a aby očakávala poďakovanie. Je tam veľmi veľa statočných ľudí a cestou domov som si hovorila, že by bolo dobré, keby o tom vedelo celé Slovensko, celý svet, že ľudia, ktorí žijú v nedôstojných podmienkach, dokážu také skvelé veci. Máme v praxi veľmi veľa príkladov pomoci Rómom, tak vznikla myšlienka vytvoriť verejnú platformu na ocenenie pozitívnych prínosov, ale s reálnymi výsledkami," uviedla pre TASR autorka projektu Ľubomíra Slušná-Franz, prezidentka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu.

"Som vďačná porote, je ocenením mojej práce za dvadsať rokov, toľko som už starostkou. Pri svojej práci pre obec nestaviam bariéry medzi rómskymi a nerómskymi obyvateľmi, nerobím rozdiely vo farbe pleti, snažím sa jednať s každým rovnako. Som prísna starostka, ale máme dobré výsledky a spolužitie medzi rómskym a nerómskym obyvateľstvom je u nás veľmi dobré," povedala pre TASR jedna z ocenených, starostka obce Spišské Tomášovce Zuzana Nebusová.




Projekt Roma Spirit je zameraný na prezentáciu pozitívnych prínosov v prospech rómskeho etnika a ocenenie aktívnej snahy jednotlivcov a organizácií zlepšovať životné podmienky a plnohodnotne a dôstojne integrovať rómsku menšinu. Projekt Roma Spirit je verejným ocenením, zviditeľnením a prezentáciou aktivít, ktoré podporujú spoločenskú inklúziu a prinášajú efektívne a fungujúce riešenia problémov rómskej komunity.
 

Vyberte región